Hozzávalók
- 30 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 10 dkg barna nádcukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 2 ek tejföl
- 1 db tojás (+ 1 db a kenéshez)
- 1 kg alma
- 1 citrom
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 ek barna nádcukor
- 1 ek búzadara
Elkészítés
1. A lisztet, a cukrot, a sütőport 1 csipet sóval egy tálban összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal.
2. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, tésztát gyúrunk belőle, és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
3. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és apró kockákra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, majd összeforgatjuk a fahéjjal elkevert cukorral.
4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kivajazunk és kilisztezünk egy piteformát.
5. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. A tésztára egy kevés búzadarát szórunk, megszúrkáljuk villával majd ráhalmozzuk az almatölteléket.
6. A maradék tésztát kinyújtjuk és kiszúróval mintákat szúrunk ki belőle, majd ezeket óvatosan a pite tetejére helyezzük.
7. Megkenjük a felvert tojással és 30 perc alatt készre sütjük.