Nagy-Somló

A borvidék földrajzi elhelyezkedése
Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke a Bakony hegység nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyből, a Somló, a Kissomlyó, és a Ság hegyből áll.

A borvidék adottságai
A Somló hegy aktív vulkán volt, a hegyet bazalt borítja, ami megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik tanúhegynek. A szőlő érlelésének az aránylag meleg éghajlaton kívül a fekete bazalt hőelnyelő tulajdonsága is kedvez. A bazalt a nappal elnyelt hőmennyiséget éjjel egyenletesen visszasugározza. A gazdag ásványi összetételű bazalt mállásából származó, kitűnő termőtalaj és az egyenletes meleg egyaránt hozzájárulnak a somlói bor egyediségéhez és minőségéhez.

A borvidék borai
A Somló hegy a fehérszőlők termőterülete, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling, emellett a jellegzetes somlói fajták a juhfark, furmint, hárslevelű, tramini.
A somlói borok testesek, tüzesek, a somlói borokban érezhető ásványos, olykor szinte sós ízt is a vulkanikus talajnak tulajdonítják.

A borvidék borászatai
Györgykovács Pincészet
Kreinbacher Birtok – http://www.kreinbacher.hu/
Somlói Apátsági Pince – http://www.juhfark.hu/
Tornai Pincészet – http://www.tornaipince.hu/