Tokaj-Hegyalja

A borvidék földrajzi elhelyezkedése
Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben. Tokaj-Hegyalja az Unesco világörökség része.

A borvidék adottságai
A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, savas, minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részek (pl. Kopasz-hegy), az alacsonyabb savtartalom miatt, a lágyabb karakterű boroknak kedveznek.

A borvidék borai
A Tokaji borvidék zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett, a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta és a Kövérszőlő.
A napsütötte déli lejtők, a Bodrog és Tisza folyók által meghatározott mikroklima kedvez a Botrytis cinerea (nemes penész) kialakulásának, és az ezt követő aszúsodásnak. A sajátos éghajlat, a vulkanikus talaj, a különleges pincék és az évszázados tapasztalat együttesen eredményezik a világon sehol másutt fel nem lelhető furmint, hárslevelű, muskotályos borokat, a szamorodnit és az aszút.
A tokaji borok a riolittufába vájt, nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek.

A borvidék borászatai
Barta Pince – http://bartapince.com/
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – http://www.beresbor.hu/
Demeter Zoltán Pincészet – https://www.facebook.com/demeterzoltantokaj/
Gizella Pince – http://www.gizellapince.hu/
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – http://grofdegenfeld.com/hu
Sauska Tokaj – http://sauska.hu/
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – http://www.szenttamas.hu/
Szepsy István – http://www.szepsy.hu/
Tállya Bor – http://tallyawines.hu/
Tokaj-Oremus – http://www.vega-sicilia.com/hu/