30.1 C
Budapest
2024, július 21, vasárnap

Pannonhalmi Főapátság

A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját. A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlásával, szőlőtelepítési programmal, majd az új pince és borház kialakításával folytatták a hagyományt. 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.
50 ha területen gazdálkodnak, ültetvényeik jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el. A Széldomb I.-II.-dűlőkben Pannonhalmán, az écsi Babszökő-dűlőben, a ravazdi Tavaszó-dűlőben, valamint a pannonhalmi Packalló– és Cseresznyés-dűlőkben.
A telepített területek kétharmadára olyan szőlőfajtákat ültettek, amelyekből magas minőségű, jó ivású, üde fehérborokat készíthetnek. Ilyenek a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc és a Tramini. A borvidék történelmi hagyományait is figyelembe vették, ezért területeiken Olaszrizling, Ezerjó és Sárfehér tőkék is zöldellnek. A világ minden tájáról Pannonhalmára látogató vendégekre gondolva a területek harmadán néhány nemzetközi fajtát is termesztenek: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Merlot és Cabernet Franc szőlőket. A szőlő feldolgozására a közel 2000 m2 alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el.