Kunság

A borvidék földrajzi elhelyezkedése
A Kunsági borvidék a homokos talajú Alföldön található, a Duna és Tisza folyók által közrefogott terület, az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke. Ide tartozik a Pesti-síkság déli része, a Solti-síkság, a Csepel-sziget és a Jászság löszhátai.

A borvidék adottságai
A nyár jellemzően napos, forró, a tél pedig hideg és száraz. Elég gyakoriak a fagykárok, a tavaszi és őszi fagyok, nyáron gyakori a szőlőtőkék napperzselése. A legrosszabb termőbiztonságú borvidékünk.
Talajszerkezetét főleg homok és lösz alkotja, korábban a szőlők egy részét a futóhomok megkötése céljából telepítették.

A borvidék borai
A terület ún. “homoki borait” különböző szőlőfajták igen gazdag palettájából állítják elő. Általában könnyűek, lágyak. Zamatanyagokban szegényebbek, nem olyan testesek, mint a domb- és hegyvidéki borvidékek borai. 80 % a fehérbor-szőlőfajták aránya, 20 %-a vörösbort adó fajtáké.
Őshonos szőlőfajták az Arany sárfehér, az Ezerjó, a Kövidinka és a Kadarka.
Kárpát medenceinek tekinthetők a Kékfrankos és a Zweigelt, hazai nemesítésű illatos szőlőfajták közül itt terjedt el a legnagyobb mértékben a Cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, vagy a Bianca. Jelentős területen termesztik a Rajnai rizling, az Olaszrizling, a Rizlingszilváni fajtákat és az olyan divatos világfajtákat, mint a Chardonnay vagy a Cabernet Sauvignon.

A borvidék borászatai
Font Pincészet – http://www.fontpinceszet.hu/
Frittmann Borászat – http://frittmann.hu/
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – www.galpinceszet.hu/