Hajós-Baja

A borvidék földrajzi elhelyezkedése
A Hajós-Bajai borvidék a Duna-Tisza közének déli részén, az ún. Bácskai-löszhát nyugati lejtőin terül el. Észak és kelet felé átmenetet képez a homokos talajú Kunsági borvidék felé.

A borvidék adottságai
Klímája az Alföldi Borrégión belül a legkedvezőbb: a környezetéhez képest magasabb tengerszint feletti magasság csökkenti a tavaszi és téli fagyokat. Szélsőségesen meleg a nyár, nagy hőösszeggel és napbesugárzással. Talaja lösz, és löszös homokon vályogtalaj.

A borvidék borai
A hosszú, napos, száraz ősznek, a fagyos decembernek, valamint a kiváló Rajnai Rizlingnek köszönhetően nagy mennyiségű, remek jégbor készül a vidéken. A jégbort a Sümegi és Fiai Pincészet élesztette újjá az 1990-es évek közepén, később a Koch borászat is elkészítette első jégborát. Hajós-Baja vidéke a likőrborok kategóriájában is maradandót alkotott: édes ürmösbort kizárólag itt állítanak elő.
Itt található a világon egyedülálló, több mint 1000 pincéből álló hajósi pincefalu.
A borvidék legelterjedtebb fajtái: Chardonnay, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Kékfrankos, Zweigelt, Oportó, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka.

A borvidék borászatai
Koch Borászat – http://www.kochboraszat.hu/
Sümegi és Fiai Pincészet – http://sumegi.hu/
Sziegl Balázs – http://szieglpince.hu/