Villány

A borvidék földrajzi elhelyezkedése
Hazánk legdélebbi borvidéke a Villányi-hegységet öleli körül. A hegy oldalában elhelyezkedő termőhelyek nagy része német nevet kapott, hiszen a betelepedő sváb szőlősgazdák keresztelték el a dűlőket: Jammertál, Csillagvölgy, Remete-dűlő, Ördögárok, Kopár- dűlő.

A borvidék adottságai
A borvidék talaja lösz, meszes, köves részekkel. Az éghajlata szubmediterrán jellegű. Meleg nyár, enyhe tél sok napsütéssel. Hő összegben és fényben a leggazdagabb borvidékünk. A több oldalról védett lejtők melegét a Földközi-tenger vidékéről beáramló meleg levegő felerősíti.

A borvidék borai
A Villány borvidék esetében két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztésről beszélünk. Villány tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós fehérborairól. A Villányi vörösborok sötétrubin színűek, testesek, magas alkohol és tannintartalmúak. Mintegy 70-80%-ban találhatók a termőterületen. Jellemző szőlőfajták a Kadarka, a Portugieser, valamint a Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Zweigelt, Pinot noir. Siklós tüzes fehérborszőlő fajtái pedig az Olaszrizling, Chardonnay, Ottonel muskotály.

A borvidék borászatai
Bock Pince – https://bock.hu/
Gere Attila Pincészete – http://pinceszet.gere.hu/
Gere Tamás és Zsolt Pincészete – http://www.geretamas.hu/
Weninger & Gere Pincészet – http://pinceszet.gere.hu/boraink/weninger-gere-pinceszet/
Günzer Pincészet – http://www.gunzerzoltan.hu/
Kiss Gábor Pincészete – http://www.kissgabor.eu/
Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet – http://ruppert.hu/
Sauska-Villány – http://sauska.hu/
Tiffán’s – http://www.tiffans.hu/
Vylyan Pincészet – https://www.vylyan.hu/