Szekszárd

A borvidék földrajzi elhelyezkedése
A Szekszárdi borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. Tolna megyében található, a Szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál.

A borvidék adottságai
Éghajlata mérsékelten kontinentális, ritkán vannak tavaszi és őszi fagyok, viszont helyenként aszályos időszakokkal kell számolni. Az egyik leghosszabb tenyészidejű borvidékünk. A szőlőhegyek fő tömegét agyag és homokkő adja, helyenként akár 30 méter vastagságú lösztakaróval. A lösz világos színe a beeső napsugarak visszaverésével segíti a szőlő érését, amely különösen a hazai klímán viszonylag későn érő kék-szőlőfajták (pl. Cabernet Sauvignon és Franc) esetén kedvező.

A borvidék borai
A Szekszárdi borvidéken elsősorban vörösbort termelnek, a kékszőlőfajták ültetvényei ennek megfelelően kb. 80%-át teszik ki a teljes termesztésnek. A szekszárdi vörösborok színanyagban gazdagok, tüzesek, bársonyosak. Kiemelkedően rangos a hagyományos Kadarka fajtára épülő szekszárdi bikavér. Jellemző fajták még a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, a Merlot és a Pinot Noir. A vidék fehér fajtái közül az Olaszrizlinget, a Chardonnayt, a Rajnai rizlinget és az Ezerfürtűt kell megemlítenünk.

A borvidék borászatai
Dúzsi Pince – http://www.duzsitamas.hu/
Eszterbauer Borászat – http://eszterbauer-bor.hu/
Fekete Borpince – http://www.feketeborpince.hu/
Heimann Pincészet – http://www.heimann.hu/
Márkvárt Pince – http://www.markvart.hu/
Mészáros Borház – http://www.meszarosborhaz.hu/
Németh János – http://www.njp.hu/
Sebestyén Pince – http://sebestyen-szekszard.hu/
Szeleshát Szőlőbirtok – http://szeleshat.hu/
Takler Borbirtok – http://www.takler.com/