Balaton-felvidék

A borvidék földrajzi elhelyezkedése
A Balaton-felvidéki borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának középső–nyugati részén található. Területe nem egységes, keleti része a Káli-medence, nyugati része pedig a Keszthelyi-fennsík, illetve Sümeg tágabb környéke. Az egész borvidék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

A borvidék adottságai
Éghajlata a Badacsonyi borvidékhez hasonló, bár a Balatontól távolodva egyre kevésbé kedvező. A hegyek szélárnyéka és a Balaton víztükrének fényvisszaverő, hősugárzó hatása miatt a szőlőterületek jelentős részének klímája mediterrán jellegű, évi mintegy 2000 napsütéses órával.
Talaj: a keleti részre jellemző a bazalt, és a vulkáni tufa, míg ez a nyugati részről teljesen hiányzik, itt inkább dolomit és márga a jellemző. A szőlőshegyeket barna erdőtalaj borítja.

A borvidék borai
A Balaton-felvidék borai diszkrét illatúak, zamatosak és elegánsak. A nappalok melege testessé, az éjszaka a hegyekből alászálló hűvös levegő pedig gyümölcsössé és szép savszerkezetűvé formálja őket. Fehér borszőlő fajták közül az Olaszrizling, a Chardonnay, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Cserszegi fűszeres és az Ottonel muskotály, a vörös borszőlő fajták közül pedig a Zweigelt a jellemző. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint és a Sárga muskotály, a Balatonedericsi-Lesencei körzetben a Pinot blanc, a Cserszegi körzetben a Nektár.

A borvidék borászatai
Káli Kövek – http://kalikovek.hu/
Liszkay Pincészet – www.liszkay.com
Pálffy Pince – http://palffypince.hu/