Hozzávalók

  • 20 dkg fehér tönköly búzaliszt
  • 1 csipet só
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek hideg víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 40 dkg gomba (laska, fehér és barna csiperke vegyesen)
  • 1 tk kakukkfű
  • 3 tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg gouda sajt
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés

1. A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat és kézzel elmorzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, összegyúrjuk és folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

3. Az olívaolajon párolni kezdjük a felkarikázott póréhagymát és az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont és megpirítjuk.

4. A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, hozzátesszük a hagymás baconhöz, rászórjuk a kakukkfüvet és 8 perc alatt megpirítjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tésztát kör alakúra nyújtjuk és egy piteformába simítjuk. 10 percre a hűtőbe tesszük.

6. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a lereszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk.

7. A tésztára sütőpapírt helyezünk, kibéleljük nehezékkel (bab, lencse) és 10 percig így sütjük. Majd levesszük a nehezéket, a sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát, míg a széle barnulni kezd.

8. Az elősütött tésztára ráterítjük gombás alap felét, ráöntjük a tejszínes keveréket, majd elrendezzük rajta a gomba másik felét. 20 perc alatt készre sütjük.


Ajánlott borok: