Habzó és Gyöngyöző bor

A habzóbor mesterségesen hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz.
A habzóborhoz földrajzi jelzéssel nem rendelkező bor szolgál alapul, ehhez adnak mesterségesen annyi szén-dioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon. Jellegében hasonlít a pezsgőhöz, azzal a különbséggel, hogy pezsgésük mérsékeltebb, alkoholtartalmuk alacsonyabb.

A gyöngyöző bor sokban hasonlít a habzóborhoz, de annál kevesebb szánsavat tartalmaz. A gyöngyöző bor buboréktartalma természetes és mesterséges eredetű is lehet. A palackban uralkodó nyomás jóval kisebb, mint a többi habzó boritalban. Itt minimum 1, maximum 2,5 bar nyomásról beszélhetünk, az alkoholtartalom pedig 7%-tól indul.

Az olaszoknál kétféle habzóbort is megkülönböztetnek, az egyik az erősebben buborékos spumante, a másik a gyengébben habzó frizzante. A prosecco Olaszország nemzeti itala, de világszerte nagy népszerűségnek örvend. Védett eredetű, a címkén D.O.C. feltüntetéssel, ezért nem csak a szőlőnek kell a törvényben előírt területekről származnia, hanem a feldolgozásnak is ott kell történnie. A legfontosabb termőterület Veneto tartományban Conegliano és Valdobbiadene települések között található. A prosecco Glera nevű szőlőből készül, lehet frizzante vagy spumante is.

A délkelet-piemonti régióból származik a közismert, szintén eredetvédett, muskotályból készülő Asti. Olaszország másik eredetvédelmet élvező habzóbora a Franciacorta: ezt Pinot Bianco és Chardonnay borokból készíthetik, Franciacorta régióban.