3.3 C
Budapest
2019, december 8, vasárnap

Heimann

A sváb gyökerű Heimann család 1758 óta él és dolgozik Szekszárdon. A mára 21 hektáros birtok újraindítása és felépítése 1990-ben indult 0,6 hektáron, egy 10 méteres kis pincével. Jelenleg a 10. generáció (ifj. Heimann Zoltán) folytatja a szőlő- és borkészítést.
Szőlőterületeik öt dűlőben, a présház körüli két kilométeres átmérőjű körben találhatóak: Iván-Völgy, Porkoláb-völgy, Baranya-völgy, Batti-kereszt és Bödő. Szőlőfajtáik között megtalálhatóak világfajták (Merlot, Cabernet Franc, Syrah), a kuriózumok (Tannat, Sagrantino, Viognier és Pinot Noir), és a régóta honos közép-európai fajták is (Kadarka, Kékfrankos).
A birtok fejlődési útjának ez utóbbi fajtákat tartják, így a telepítéseknél és a kísérletezésnél ma már rájuk helyezik a hangsúlyt. A cél az, hogy Szekszárd egyediségét itthon és világszerte is megmutassák.