Siller

Siller kékszőlőből készül.

A feldolgozás első lépése a bogyózás, melynek során a szőlőszemeket leválasztják a kocsányról és a zúzás, a szőlőszemek megroppantása, hogy a lé távozni tudjon a bogyóból.

Az így nyert keveréket cefrének nevezzük, amit alacsony hőmérsékleten rövid ideig héjon áztatnak. Az áztatás során a kékszőlő fajták bogyóinak héjsejtjeiben található színanyagok, aromák és tanninvegyületek a folyadékba kerülnek. Az áztatás ideje siller esetében 2-4 nap, így piros színű, aromában gazdagabb, teltebb bort kapunk, mint a rosé.

Áztatás után a kíméletes préselés, majd a kinyert must hűtése és ülepítése követezik. A must hűtése segít megőrizni az elsődleges szőlőaromákat és elkerülhető az erjedés idő előtti beindulása, illetve a nehezebb, szilárd zavarosító elemek egyszerűen lesüllyednek a tartály aljára.

A leülepedett mustaljról lefejtve a must az erjesztő tartályokba kerül, ahol az élesztő gombák a must cukortartalmát alkohollá és szénd-ioxiddá alakítják. A sillerek friss, gyümölcsös karakterét az alacsonyabb, 16-18 fokon történő erjesztéssel lehet megőrizni. Az erjedés történhet spontán vagy irányítottan (fajélesztő beadásával), befejeztével a bort tartályokba fejtik.

A siller leginkább reduktív eljárással készül. Az érlelés néhány hónap alatt rozsdamentes acéltartályban történik, az oxidáció kizárásával friss, gyümölcsös bor születik.

Az utolsó lépés a palackozás.