Flódni

Hozzávalók

A dió crumble-hez:

      • 70 g dió
      • 70 g liszt
      • 70 g porcukor
      • 70 g vaj

A szilvaszószhoz:

      • 100 g aszalt szilva
      • 200 g szilvalekvár
      • 0,5 dl víz

Az almaraguhoz:

      • 2 dl víz
      • 200 g kristálycukor
      • 4 db alma

A mákhabhoz:

      • 100 g darált mák
      • 100 ml víz
      • 50 g kristálycukor
      • 3 zselatinlap
      • 5 dl habtejszín

Elkészítés

1. A diót ledaráljuk, összekeverjük a liszttel és a porcukorral, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük.

2. Nagylyukú reszelővel sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük és 160 °C-os sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt durvára morzsoljuk.

3. Az aszalt szilvát apróra vágjuk és a lekvárral és a vízzel 5 perc alatt összefőzzük.

4. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és a szirupban üvegesre pároljuk. Sűrű ragu állagot kell, hogy kapjunk.

5. A mákot a vízzel 15 percig főzzük, majd hozzákeverjük a cukrot és a beáztatott, kicsavart zselatinlapokat. Teljesen lehűtjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.

6. Az elemeket poharakba töltjük, úgy hogy alulra kerül a szilvaszósz, rá a diós crumble, arra az almaragu és végül a mákhab.


Ajánlott borok: