Étel-bor párosítás

A fehér húshoz fehérbor, vörös húshoz vörösbor alapelv nem mindig érvényesül.
A választásnál figyelembe kell vennünk az étel elkészítési módját, fűszerezését, a mártást és a köretet.
A bor aromáját a fűszerezéshez, a savérzetét illetve tannintartalmát a hús készítési módjához igazítjuk.
A bornak ki kell emelnie az ételt, íz intenzitásban a bornak kell vezetni. Például ha édes az étel, a bornak még édesebbnek kell lennie.
Válasszunk hasonló aromájú bort, pl. spárga- Sauvignon Blanc, gyömbér-Tramini, gomba-Pinot Noir.
Könnyű ételhez könnyű bor, nehéz ételekhez nehéz bor illik.
Egyszerű ételekhez egyszerű bor, igényes ételekhez igényes bor illik. Például lecsó- Siller, libamáj-Tokaji Aszú.
A harmónia úgy valósul meg, ha evés közben kortyoljuk a bort, tehát az étel és a bor találkozik a szánkban.
Csak jó minőségű borral főzzünk, ami illik az étel stílusához. Legjobb, ha az ételbe ugyanazt a bort tesszük, amit hozzá iszunk.

Néhány ötlet:

Tyúkhúsleves – könnyű, száraz fehérbor pl. Szürkebarát, Olaszrizling

Zöldség krémleves – magasabb alkoholtartalmú, testes fehérbor pl. Hárslevelű

Gulyásleves, halászlé – siller vagy alacsony tanninú vörösbor, pl. Kékfrankos

Gyümölcsleves
– fehér – édes fehérbor pl. kései szüretelésű Furmint
– piros – édes vörösbor vagy édes rosé pezsgő

Zöld saláták – friss, élénk savtartalmú, illatos fehérbor pl. Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres

Paradicsomos ételek – rosé, siller

Tenger gyümölcsei
– friss, élénk savtartalmú száraz fehérbor pl. Olaszrizling vagy pezsgő
– ha paradicsomos pl. kagyló – rosé
– rák – édeskés, magas alkoholtartalmú fehérbor pl. furmint

Halak
– nyers, vagy sült – friss, élénk savtartalmú száraz fehérbor
– párolt, főtt – lágyabb savérzetű száraz fehérbor

Keleti ételek pl. indiai, kínai – édes borok pl. Tokaji aszú

Csirke, pulyka
– tyúkhúsleves – könnyű, száraz fehérbor pl. Szürkebarát, Olaszrizling
– sült, grillezett – friss, élénk savtartalmú száraz fehérbor
– tejszínes – testes fehérbor pl. Chardonnay
– pörkölt – siller vagy alacsony tanninú vörösbor, pl. Kékfrankos

Kacsa, liba
– sült – alacsony tanninú vörösbor pl. Kadarka, Pinot Noir
– gyümölcsös – édes bor

Sertés
– sült – alacsony tanninú vörösbor pl. Kékfrankos
– rántott hús – testes, magas alkohol tartalmú fehérbor

Marhahús
– főtt, pl. marhahúsleves – magasabb alkoholtartalmú, testes fehérbor pl. Chardonnay
– steak – well done- alacsony tanninú vörösbor pl. Kékfrankos
– steak – medium – magas tanninú vörösbor pl. Cabernet Sauvignon, Merlot
– pörkölt – alacsony tanninú vörösbor pl. Pinot Noir

Vadak – nagytestű, tanninban gazdag vörösbor pl. Cabernet Sauvignon, Merlot

Sajtok
– Friss sajtok (túró, mozzarella, feta, kecskesajt) – friss, élénk savú, illatos száraz fehérbor pl. Cserszegi Fűszeres, Muscat Ottonel
– Fehérpenészes lágysajtok (Brie, camabert) – alacsony tanninú száraz vörösbor pl. Kékfrankos, Portugieser
– Kékpenészes sajtok (gorgonzola, roquefort) – édes fehérbor pl. Tokaji aszú
– Kemény sajtok (parmezán, Grana Padano) – magas tanninú vörösbor pl. Syrah, Merlot

Desszertek – édes borok, pezsgők, lényeg, hogy a bor édesebb legyen, mint a desszert

LEGFONTOSABB SZABÁLY, MINDEN MEGENGEDETT, AMI ÍZLIK.