Badacsony

Földrajzi elhelyezkedése
A Balaton északi partján elterülő borvidék Szigligettől kezdődik és Balatonszepezdig tart. A borvidék szőlőültetvényei főleg a Badacsony, a Csobánc, a Tóti-hegy, a Szent György-hegy, Ábrahámhegy, Őrsi-hegy és a szigligeti hegyek lejtőin helyezkednek el.

A borvidék adottságai
A borvidék éghajlatát elsősorban a Balaton határozza meg, aminek köszönhetően a déli, dél-nyugati lejtőkön szubmediterrán jellegű klíma alakult ki. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérséklet szélsőséges ingadozását, biztosítja a magas páratartalmat. A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, lösz borítja, de a hegytető felé haladva a bazalt és a bazalttufa lesz a meghatározó. A bazalt elnyeli a nap melegét, majd éjszaka visszasugározza a szőlőtőkékre, így védve az ültetvényeket az éjszakai nagymértékű lehűlésektől.

A borvidék borai
A legnagyobb mennyiségben Olaszrizling terem, amelyet jó évjáratokban hosszabban érlelnek a tőkén és szemelt rizlingként hoznak forgalomba. Megtalálható még a Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Rajnai rizling, és a Chardonnay is. E termőhelyről elhíresült fajta a Kéknyelű, a Rózsakő és a Budai Zöld. A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, tüzesek, zamatosak.

A borvidék borászatai
2HA Szőlőbirtok és pincészet – http://www.2ha.hu
Bencze Családi Birtok – http://www.benczebirtok.hu/
Folly Arborétum és Borászat – http://follyarboretum.hu/
Gilvesy Pincészet – http://www.gilvesy.hu
Istvándy Pincészet – http://istvandy-pinceszet.hu/
Laposa Borbirtok – http://www.bazaltbor.hu/
Skizo – http://www.skizobor.hu/
Szászi Birtok – http://szaszipince.hu/
Szeremley Borház – http://www.szeremleyborhaz.hu/
Villa Sandahl – http://www.villasandahl.com/
Villa Tolnay Borház – http://www.villatolnay.hu/