24.5 C
Budapest
2024, június 22, szombat

Garamvári Szőlőbirtok

Garamvári Vencel 1993-ban a Dél-balatoni borvidéken, Balatonboglár, Szőlősgyörök és Balatonlelle községek térségében vásárolta meg első dűlőit, és megalapította a Szent Donatus pincészetet.
2003 óta a cég Garamvári Szőlőbirtok néven, két helyszínen, Balatonlellén és Budafokon folytatja tevékenységét. A palackos bor termelése Lellén történik, és itt termelik meg pezsgőik alapborát is. Az itt található szőlőbirtok ma már 80 hektáron terül el, a hozzá kapcsolódó szőlőfeldolgozóval és pincével együtt.
Budafokon a Pezsgőpincében történik a Balatonlellén termelt alapbor pezsgősítése és érlelése. A pezsgőkészítéshez szükséges berendezéseiket Champagne környékén gyártották, így az általuk használt technológia megegyezik azzal, amelyet a világhírű francia pezsgőgyárakban ma is alkalmaznak. Ezzel együtt azonban a Garamvári pezsgő elsősorban a hazai igényeknek és ízlésvilágnak szeretne megfelelni: a hazai lehetőségeket, hazai szőlőfajtákat szeretné előtérbe állítani.
Dűlőik: Hosszú-dűlő, Kokashegy, Rózsapuszta, Sínai-tető, Lelle-dűlő, Magyal-dűlő, Tót-hegy- dűlő, Kishegy, Botné-dűlő, Berkes- és Istvándi-dűlők, Illés-tető, Púpos.
Fehér szőlőfajtáik: Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Cserszegi Fűszeres, Furmint, Irsai Olivér, Muscat Ottonel és Szürkebarát. Vörös szőlőfajtáik: Blauburger, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Kadarka és Syrah.

Egyetlen találat van