Angol gyümölcskenyér

Hozzávalók

  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg aszalt áfonya
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt ananász
  • 15 dkg reszelt alma
  • 1,5 dl rostos almalé
  • 1 dl narancslikőr
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • fél kk só
  • 5 dkg dió
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa

A díszítéshez:

        • 10 dkg étcsokoládé
        • 1-2 ek étolaj
        • darabolt pisztácia, mandula
        • aszalt gyümölcs
        • almaszirom

        Elkészítés

        1. Az aszalt gyümölcsöket apróra feldaraboljuk, majd összekeverjük a reszelt almával, az almalével és a narancslikőrrel. Lefedve, egy éjszakán át pihentetjük szobahőmérsékleten.

        2. Másnap habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a sót, a felaprított diót, a lisztet, a zsemlemorzsát és az aszalt gyümölcsös keveréket. Alaposan összedolgozzuk.

        3. Egy kb. 8×20 cm-es kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Egy magas falú tepsibe tesszük, és annyi forró vizet öntünk a tepsibe, hogy a kenyérsütő forma feléig érjen.

        4. 180°C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ekkor levesszük a hőfokot 160°C-ra és további 90 percet sütjük. Lekapcsoljuk a sütőt és benne hagyjuk kihűlni a gyümölcskenyeret.

        5. A díszítéshez az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük az olajat. A formából kiborított gyümölcskenyér tetejére locsoljuk és magokkal, aszalt gyümölccsel, almaszirommal díszítjük.


        Ajánlott borok: