Hozzávalók
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt áfonya
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt ananász
- 15 dkg reszelt alma
- 1,5 dl rostos almalé
- 1 dl narancslikőr
- 15 dkg vaj
- 5 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 2 tk mézeskalács fűszer
- fél kk só
- 5 dkg dió
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
A díszítéshez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1-2 ek étolaj
- darabolt pisztácia, mandula
- aszalt gyümölcs
- almaszirom
Elkészítés
1. Az aszalt gyümölcsöket apróra feldaraboljuk, majd összekeverjük a reszelt almával, az almalével és a narancslikőrrel. Lefedve, egy éjszakán át pihentetjük szobahőmérsékleten.
2. Másnap habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a sót, a felaprított diót, a lisztet, a zsemlemorzsát és az aszalt gyümölcsös keveréket. Alaposan összedolgozzuk.
3. Egy kb. 8×20 cm-es kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Egy magas falú tepsibe tesszük, és annyi forró vizet öntünk a tepsibe, hogy a kenyérsütő forma feléig érjen.
4. 180°C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ekkor levesszük a hőfokot 160°C-ra és további 90 percet sütjük. Lekapcsoljuk a sütőt és benne hagyjuk kihűlni a gyümölcskenyeret.
5. A díszítéshez az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük az olajat. A formából kiborított gyümölcskenyér tetejére locsoljuk és magokkal, aszalt gyümölccsel, almaszirommal díszítjük.