Fügés pite

Hozzávalók

A tésztához:

      • 10 dkg vaj
      • 8 dkg cukor
      • 1 csipet só
      • fél citrom reszelt héja
      • 2 ek hideg tej
      • 20 dkg liszt
      • 2 tojás sárgája

A mandulakrémhez:

      • 15 dkg vaj
      • 12 dkg cukor
      • 16 dkg őrölt mandula/li>
      • 4 dkg liszt
      • 1 tojás
      • 6-8 db füge

Elkészítés

A tésztához elkeverjük a vajat, a cukrot, a sót, és a citromhéjat. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet, és a 2 tojássárgáját, majd összegyúrjuk. Alufóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

2. A krémhez habosra keverjük a vajat a cukorral, majd összedolgozzuk az őrölt mandulával, a liszttel és a tojással. 15 percre hűtőbe tesszük.

3. A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk és belelapogatjuk egy kivajazott, lisztezett piteformába. A tészta alját villával megszurkáljuk és 190°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

4. Az elősütött pitére kanalazzuk a mandulakrémet, rászeleteljük a fügét, majd további 30 percig sütjük, amíg a teteje megpirul és belül kissé folyós marad.


Ajánlott borok: