Szilvás lepény

Hozzávalók

  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 20 g élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kg szilva kimagozva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 20 dkg dió

Elkészítés

1. 5 dkg cukrot feloldunk 2 dl langyos tejben, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

2. A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a maradék tejet és a cukrot, a puha vajat, az olajat, a tojások sárgáját, a sót és a reszelt citromhéj felét.

3. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és fakanállal vagy gépi dagasztófejjel egynemű tésztává dolgozzuk. Kb. 5 percig dagasztjuk, lágy nokedli állagú tésztát kapunk. Végül hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. 30 percig kelesztjük.

4. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és negyedekbe vágjuk, majd összekeverjük a fahéjjal, a cukorral, a keményítővel és reszelt citromhéj felével.

5. A megkelt tésztát egy sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsiben elegyengetjük, majd elrendezzük rajta a szilvákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

6. A diót durvára vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, majd az elkészült lepény tetejére szórjuk.


Ajánlott borok: