Hozzávalók
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
- 20 g élesztő
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kg szilva kimagozva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál keményítő
- 20 dkg dió
Elkészítés
1. 5 dkg cukrot feloldunk 2 dl langyos tejben, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
2. A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a maradék tejet és a cukrot, a puha vajat, az olajat, a tojások sárgáját, a sót és a reszelt citromhéj felét.
3. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és fakanállal vagy gépi dagasztófejjel egynemű tésztává dolgozzuk. Kb. 5 percig dagasztjuk, lágy nokedli állagú tésztát kapunk. Végül hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. 30 percig kelesztjük.
4. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és negyedekbe vágjuk, majd összekeverjük a fahéjjal, a cukorral, a keményítővel és reszelt citromhéj felével.
5. A megkelt tésztát egy sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsiben elegyengetjük, majd elrendezzük rajta a szilvákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
6. A diót durvára vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, majd az elkészült lepény tetejére szórjuk.