Almás lepény

Hozzávalók

  • 30 dkg tönkölybúza fehérliszt
  • 10 dkg barna nádcukor (+ ízlés szerint az alma ízesítéséhez)
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás (+ 1 db a kenéshez)
  • 1 kg reszelt alma
  • 1-2 evőkanál búzadara
  • őrölt fahéj

Elkészítés

1. A lisztet, a cukrot, a sütőport 1 csipet sóval 1 tálban összekeverjük. A hideg vajat vékony szeletekre vágjuk és belemorzsoljuk az elegybe.

2. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, tésztát gyúrunk belőle, amíg előkészítjük az almát, fóliával lefedve hűtőbe tesszük.

3. Az almát megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízlés szerint cukorral, fahéjjal édesítjük.

4. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a hideg tésztát 2 részre osztjuk és először az egyik felét kinyújtjuk a tepsi méretére (a másik felét addig visszatesszük a hűtőbe) és belefektetjük.

5. Megszórjuk a búzadarával (hogy ne ázzon el a tészta) majd kinyomkodjuk a cukros-fahéjas almát és rátesszük a tésztára.

6. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, betakarjuk vele a gyümölcsöt, villával néhány helyen megszurkáljuk és megkenjük a felvert tojással.

7. Kb.180°C-ra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés) tesszük és kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük.

8. Megvárjuk, amíg picit kihűl, akkor szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.


Ajánlott borok:

MEGOSZTÁS
ElőzőTöltött cukkini
KövetkezőLibatepertő