Őszi gyümölcspite

Hozzávalók

  • 12 dkg rizsliszt vagy tönkölybúza fehérliszt
  • 5 dkg darált mandula + a szóráshoz
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 db alma
  • 1 db vilmoskörte
  • 6 db szilva
  • 1 fürt kékszőlő
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 tojás
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés

1. A lisztet összekeverjük a darált mandulával és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, a sót, összegyúrjuk és fóliába tekerve hűtőbe tesszük 1 órára.

2. A gyümölcs töltelékhez meghámozzuk és kimagozzuk az almát, és a körtét majd felkockázzuk azokat. Kimagozzuk és felkockázzuk a szilvát, félbevágjuk és kimagozzuk a szőlőszemeket.

3. Egy serpenyőben összeolvasztjuk a vajat és a mézet, rádobjuk az almát és a körtét és 5 percig pároljuk.

4. Hozzáadjuk a szilvát és a szőlőt, megszórjuk a fahéjjal és ráöntjük a vörösbort. Összepároljuk a gyümölcsöket kb. 15 perc alatt, annyira, hogy még szaftos maradjon.

5. A krémhez összekeverjük a cukrot, a fahéjat és a keményítőt. A tojást felverjük a tejszínnel és hozzákeverjük a cukros keveréket.

6. A tésztát belenyomkodjuk egy kerek piteformába, megszórjuk darált mandulával és elosztjuk rajta a gyümölcs tölteléket. Ezt megszórjuk darált mandulával és ráöntjük a krémet.

7. 180°C-ra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. A sütés feléig tegyünk alufóliát a piteforma alá.


Ajánlott borok: