Hozzávalók (4 főre)
- 1,5 kg krumpli
- 1 tojás
- 60 dkg liszt
- só, bors
- 2 ek olaj
- 50 dkg füstölt húsos szalonna
- 70 dkg juhtúró
- 5 dl tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- sok tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
1. A sztrapacska tésztájához meghámozzuk, és lereszeljük a krumplit a reszelő kis lyukú oldalán. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet, sózzuk, borsozzuk.
2. Fakanállal jól összedolgozzuk, olyannak kell lennie, mint egy sűrű nokedli tészta. A kikevert tésztát félrerakjuk.
3. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a felkockázott szalonnát, és megpirítjuk. A kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy nagy tálba.
4. A tálba tesszük a juhtúrót, a tejfölt, és az összezúzott fokhagyma gerezdeket. Jól megborsozzuk, majd az egészet összekeverjük, és félretesszük.
5. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, nagy lyukú nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. Ezt érdemes 4-5 részletben csinálni nehogy összetapadjanak a galuskák.
6. Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, még 2 percet főzzük, majd szűrővel kiszedjük, és jól lecsöpögtetjük. Összeforgatjuk őket a tálban félretett szalonnapörcös, juhtúrós keverékkel.
7. Belesimítjuk egy tepsibe, vagy sütőtálba és 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
8. Sok-sok tejföllel kínáljuk.