Hozzávalók (6 főre)

  • 200 g medvehagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg rizottó rizs
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 1,5 l húsleves alaplé
  • bors
  • 5 dkg parmezán sajt

Elkészítés

1. A medvehagymát megmossuk, a szárait levágjuk és a leveleket vékony csíkokra vágjuk.

2. A vöröshagymát apróra vágjuk, és 5 dkg vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, alaposan elkeverjük a hagymával és tovább pirítjuk, amíg picit áttetsző nem lesz. Felöntjük a fehérborral és addig kevergetjük, amíg elpárolog.

3. Ekkor elkezdjük fokozatosan adagolni az alaplevet. Először 1-2 merőkanállal adunk a rizshez és alacsony hőfokon kevergetve hagyjuk, hogy az beszívja. Majd újabb 1-2 merőkanál következik.

4. Az adagolás felénél hozzáadjuk a rizottóhoz a felcsíkozott medvehagymát.

5. Addig adagoljuk az alaplevet, míg a rizs eléri a megfelelő állagot, azaz kívül puha, belül kicsit roppanós lesz. Ez kb. 20 perc.

6. Elzárjuk a tüzet a rizottó alatt, borsozzuk, (ha szükséges, sózzuk) és belekeverjük a reszelt parmezánt és a maradék 5 dkg vajat, ezzel krémesítjük.

7. A frissen elkészült rizottót azonnal tálaljuk.


Ajánlott borok: