Hozzávalók
- 4 db hízott libacomb
- só
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 ág kakukkfű
A rizottóhoz:
- 60 dkg sütőtök (héj nélkül)
- 10 dkg vaj
- 2 kis fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 50 dkg rizottó rizs
- 2 dl száraz fehérbor
- 1,4 l húsleves alaplé
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk fehérbors
- 1 mk feketebors
- só
- 5 dkg parmezán
Elkészítés
1. A libacombokat a sütés előtti napon megmossuk, megtisztítjuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval, és hűtőben tároljuk.
2. Sütéskor tepsibe helyezzük a combokat, aláöntünk 2 dl vizet és alufóliával lefedve, 180°C-os sütőben kb. 2 és fél órát sütjük. Ha a hús megpuhult, a zsír nagy részét leöntjük, a combok tetejét bekenjük pár evőkanál zsírral elkevert zúzott fokhagymával és ráhelyezünk 2-2 szál kakukkfüvet. Fólia nélkül, kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.
3. Közben a rizottóhoz a sütőtököt meghámozzuk, kimérjük a 60 dkg-ot, felkockázzuk és puhára főzzük.
4. A vöröshagymát apróra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt 6 dkg vajon megpirítjuk.
5. Rátesszük a rizst, alaposan elkeverjük a hagymával, majd felöntjük a fehérborral és kevergetjük, míg elpárolog.
6. Most elkezdjük fokozatosan adagolni az alaplevet. Hozzáöntünk 2 dl-t a rizshez és alacsony hőfokon kevergetve hagyjuk, hogy a rizs beszívja azt. Addig adagoljuk az alaplevet, míg a rizs eléri a megfelelő állagot, azaz kívül puha, belül kicsit roppanós. Ez kb. 20 perc.
7. Elzárjuk a tüzet a rizottó alatt, hozzáadjuk a fűszereket, ha szükséges sót, majd belekeverjük a reszelt parmezánt és a maradék 4 dkg vajat.
8. A főtt sütőtökből félreteszünk 15 dkg-ot, a többit lepürésítjük és hozzákeverjük a rizottóhoz, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtök kockákat, és egyből tálaljuk.