Libaraguleves

Hozzávalók

  • 1 db libacomb
  • 30 dkg libazúza
  • 2 evőkanál olaj
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 1,5 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1,7 liter víz
  • 5 szál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 db burgonya
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg zellergumó
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

1. A libacombot megmossuk, eltávolítjuk a bőrt és a zsiradékot, kicsontozzuk, majd a húst apró kockákra vágjuk. A zúzáról is eltávolítjuk a vastag hártyákat, és a húshoz hasonló méretűre kockázzuk.

2. A felaprított vöröshagymát lepirítjuk az olajon, hozzáadjuk a zúzát, a sót és a borsot. Felöntjük 2 dl vízzel, és 30 percig pároljuk, amíg a víz elpárolog.

3. Hozzáadjuk a libacombot, a kakukkfüvet és a gyömbért, picit lepirítjuk a húst, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Kb. 1 órát főzzük fedő alatt.

4. Közben a zöldségeket meghámozzuk, a burgonyát és a zellergumót felkockázzuk, a sárgarépát karikákra vágjuk, és mikor a hús majdnem megpuhult, beletesszük a levesbe. Ráöntjük a fehérbort és hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. Még kb. 30 percig főzzük.

5. Amikor megpuhultak a zöldségek is, hozzáöntjük a leveshez a fél dl hideg vízzel elkevert keményítőt és a tejszínt, majd összeforraljuk.

6. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.


Ajánlott borok: