Sztrapacska

Hozzávalók (4 főre)

  • 1,5 kg krumpli
  • 1 tojás
  • 60 dkg liszt
  • só, bors
  • 2 ek olaj
  • 50 dkg füstölt húsos szalonna
  • 70 dkg juhtúró
  • 5 dl tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • sok tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

1. A sztrapacska tésztájához meghámozzuk, és lereszeljük a krumplit a reszelő kis lyukú oldalán. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet, sózzuk, borsozzuk.

2. Fakanállal jól összedolgozzuk, olyannak kell lennie, mint egy sűrű nokedli tészta. A kikevert tésztát félrerakjuk.

3. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a felkockázott szalonnát, és megpirítjuk. A kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy nagy tálba.

4. A tálba tesszük a juhtúrót, a tejfölt, és az összezúzott fokhagyma gerezdeket. Jól megborsozzuk, majd az egészet összekeverjük, és félretesszük.

5. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, nagy lyukú nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. Ezt érdemes 4-5 részletben csinálni nehogy összetapadjanak a galuskák.

6. Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, még 2 percet főzzük, majd szűrővel kiszedjük, és jól lecsöpögtetjük. Összeforgatjuk őket a tálban félretett szalonnapörcös, juhtúrós keverékkel.

7. Belesimítjuk egy tepsibe, vagy sütőtálba és 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

8. Sok-sok tejföllel kínáljuk.


Ajánlott borok: