Hozzávalók

      • 4 db hízott libacomb
      • 2 gerezd fokhagyma
      • 8 ág kakukkfű

A rizottóhoz:

      • 60 dkg sütőtök (héj nélkül)
      • 10 dkg vaj
      • 2 kis fej vöröshagyma
      • 8 gerezd fokhagyma
      • 50 dkg rizottó rizs
      • 2 dl száraz fehérbor
      • 1,4 l húsleves alaplé
      • 1 tk kakukkfű
      • 1 tk fehérbors
      • 1 mk feketebors
      • 5 dkg parmezán

      Elkészítés

      1. A libacombokat a sütés előtti napon megmossuk, megtisztítjuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval, és hűtőben tároljuk.

      2. Sütéskor tepsibe helyezzük a combokat, aláöntünk 2 dl vizet és alufóliával lefedve, 180°C-os sütőben kb. 2 és fél órát sütjük. Ha a hús megpuhult, a zsír nagy részét leöntjük, a combok tetejét bekenjük pár evőkanál zsírral elkevert zúzott fokhagymával és ráhelyezünk 2-2 szál kakukkfüvet. Fólia nélkül, kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.

      3. Közben a rizottóhoz a sütőtököt meghámozzuk, kimérjük a 60 dkg-ot, felkockázzuk és puhára főzzük.

      4. A vöröshagymát apróra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt 6 dkg vajon megpirítjuk.

      5. Rátesszük a rizst, alaposan elkeverjük a hagymával, majd felöntjük a fehérborral és kevergetjük, míg elpárolog.

      6. Most elkezdjük fokozatosan adagolni az alaplevet. Hozzáöntünk 2 dl-t a rizshez és alacsony hőfokon kevergetve hagyjuk, hogy a rizs beszívja azt. Addig adagoljuk az alaplevet, míg a rizs eléri a megfelelő állagot, azaz kívül puha, belül kicsit roppanós. Ez kb. 20 perc.

      7. Elzárjuk a tüzet a rizottó alatt, hozzáadjuk a fűszereket, ha szükséges sót, majd belekeverjük a reszelt parmezánt és a maradék 4 dkg vajat.

      8. A főtt sütőtökből félreteszünk 15 dkg-ot, a többit lepürésítjük és hozzákeverjük a rizottóhoz, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtök kockákat, és egyből tálaljuk.


      Ajánlott borok: