Muszaka

Hozzávalók

  • 6 db nagyobb padlizsán (kb. 2,5 kg)
  • 1 kg burgonya
  • 3 dl olaj
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 kg darált marhahús
  • 1 ek só
  • 1 tk őrölt feketebors
  • 1 ek morzsolt oregánó
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db hámozott, darabolt paradicsom konzerv
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 6 dl tej
  • só, frissen őrölt feketebors
  • 2 késhegynyi őrölt szerecsendió/li>
  • 20 dkg juhtúró
  • 3 db tojás
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • Elkészítés

    1.A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A hámozatlan padlizsánokat fél cm vastagon felkarikázzuk, és a szeleteket elrendezzük egy vékonyan kiolajozott tepsiben úgy, hogy ne fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük egyik adagot a másik után. Kb. négy tepsivel lesz.

    2. Közben a burgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük és forró olajban megsütjük. Papírtörlőre szedjük és félretesszük.

    3. Apróra vágunk 2 db vöröshagymát és fél dl olívaolajon megpároljuk.
    Hozzáadjuk a darált húst, és jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot, az oregánót és a fahéjat majd felöntjük a vörösborral. Felforraljuk és lefedve alacsony hőfokon 20 percig főzzük.

    4. Közben egy másik edényben fél dl olívaolajon megpárolunk 2 db apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a paradicsom konzerveket. Sózzuk, borsozzuk és lefedve alacsony hőfokon 20 percig főzzük, majd összedolgozzuk az elkészült darált hússal.

    5. Elkészítjük a besamel mártást. Egy kis fazékban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és pár percig kevergetjük. Folyamatos, gyors keverés mellett hozzáadagoljuk az előre felmelegített tejet, majd kevergetve 5-10 percig főzzük.

    6. Amikor elkészült, sózzuk, borsozzuk, és megfűszerezzük a szerecsendióval. Még melegen belemorzsoljuk a juhtúró felét, aztán ha kihűlt, kézi robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.

    7. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összeállítjuk a mousakat. Kiolajozunk egy 20×40 cm-es tepsit, vagy üvegtálat és elrendezzük benne a krumpli karikákat. Rápakoljuk a megsütött padlizsánszeletek felét, rászórjuk a fele zsemlemorzsát, és ráöntjük a paradicsomos darált húst.

    8. Befedjük a maradék padlizsánszeletekkel, rászórjuk a maradék zsemlemorzsát, rákenjük a besamel mártást, és ráreszeljük a juhtúró másik felét. 40 perc alatt készre sütjük.


    Ajánlott borok: