Hozzávalók
- 6 db nagyobb padlizsán (kb. 2,5 kg)
- 1 kg burgonya
- 3 dl olaj
- 1 dl olívaolaj
- 4 fej vöröshagyma
- 1 kg darált marhahús
- 1 ek só
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 ek morzsolt oregánó
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 dl száraz vörösbor
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db hámozott, darabolt paradicsom konzerv
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 6 dl tej
- só, frissen őrölt feketebors
- 2 késhegynyi őrölt szerecsendió/li>
- 20 dkg juhtúró
- 3 db tojás
- 4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
1.A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A hámozatlan padlizsánokat fél cm vastagon felkarikázzuk, és a szeleteket elrendezzük egy vékonyan kiolajozott tepsiben úgy, hogy ne fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük egyik adagot a másik után. Kb. négy tepsivel lesz.
2. Közben a burgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük és forró olajban megsütjük. Papírtörlőre szedjük és félretesszük.
3. Apróra vágunk 2 db vöröshagymát és fél dl olívaolajon megpároljuk.
Hozzáadjuk a darált húst, és jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot, az oregánót és a fahéjat majd felöntjük a vörösborral. Felforraljuk és lefedve alacsony hőfokon 20 percig főzzük.
4. Közben egy másik edényben fél dl olívaolajon megpárolunk 2 db apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a paradicsom konzerveket. Sózzuk, borsozzuk és lefedve alacsony hőfokon 20 percig főzzük, majd összedolgozzuk az elkészült darált hússal.
5. Elkészítjük a besamel mártást. Egy kis fazékban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és pár percig kevergetjük. Folyamatos, gyors keverés mellett hozzáadagoljuk az előre felmelegített tejet, majd kevergetve 5-10 percig főzzük.
6. Amikor elkészült, sózzuk, borsozzuk, és megfűszerezzük a szerecsendióval. Még melegen belemorzsoljuk a juhtúró felét, aztán ha kihűlt, kézi robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
7. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összeállítjuk a mousakat. Kiolajozunk egy 20×40 cm-es tepsit, vagy üvegtálat és elrendezzük benne a krumpli karikákat. Rápakoljuk a megsütött padlizsánszeletek felét, rászórjuk a fele zsemlemorzsát, és ráöntjük a paradicsomos darált húst.
8. Befedjük a maradék padlizsánszeletekkel, rászórjuk a maradék zsemlemorzsát, rákenjük a besamel mártást, és ráreszeljük a juhtúró másik felét. 40 perc alatt készre sütjük.