Töltött káposzta

Hozzávalók

  • kb. 1,5 kg-os főtt füstölt sertéscsülök
  • 2 kg darált sertéshús
  • 2 ek só
  • 1 ek őrölt feketebors
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 5 tojás
  • 20 dkg rizs
  • 20 nagyméretű savanyú káposztalevél
  • 2,5 kg savanyú káposzta
  • 5 ek zsír
  • 6 ek liszt
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 0,5 l víz
  • tejföl

Elkészítés

1. A csülköt megmossuk és 1,5 órán át főzzük.

2. A darált húsba belekeverjük a sót, a borsot, a pirospaprikát, a tojásokat, és a megmosott rizst.

3. A káposztaleveleket és az apró káposztát hideg vízben kissé átöblítjük. A káposztalevelekből kivágjuk a vastag eret, és ha a levelek túl nagyok, félbevágjuk.

4. A kiterített káposztalevélre egy hengeresre formázott húsgombócot helyezünk, szorosan betekerjük és a két oldalát benyomkodjuk, hogy zárt gombócot kapjunk. Ezt addig ismételjük, míg elfogy a töltelék, így kb. 30 db gombócot kapunk.

5. A rántáshoz a zsírban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzáadunk 2 evőkanál pirospaprikát. Elkeverjük a vízzel és 1 marék apró káposztával.

6. A rántást egy 12 literes fazék aljára öntjük, beleállítjuk a főtt csülköt, majd felváltva rétegezzük a betöltött káposztákat és az aprókáposztát. Tetejére aprókáposzta kerül.

7. A sütő aljára helyezünk egy rácsot, úgy hogy 2-3 cm-re legyen az aljától. Erre tesszük a fazekat, és lefedve 180°C-on felforraljuk a káposztát. Levesszük a sütőt 150°C-ra és 6 órán át főzzük. Végül fedő nélkül 20 perc alatt megpirítjuk a káposzta tetejét.

8. Tejföllel tálaljuk.


Ajánlott borok: