Hozzávalók
- kb. 1,5 kg-os főtt füstölt sertéscsülök
- 2 kg darált sertéshús
- 2 ek só
- 1 ek őrölt feketebors
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 5 tojás
- 20 dkg rizs
- 20 nagyméretű savanyú káposztalevél
- 2,5 kg savanyú káposzta
- 5 ek zsír
- 6 ek liszt
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 0,5 l víz
- tejföl
Elkészítés
1. A csülköt megmossuk és 1,5 órán át főzzük.
2. A darált húsba belekeverjük a sót, a borsot, a pirospaprikát, a tojásokat, és a megmosott rizst.
3. A káposztaleveleket és az apró káposztát hideg vízben kissé átöblítjük. A káposztalevelekből kivágjuk a vastag eret, és ha a levelek túl nagyok, félbevágjuk.
4. A kiterített káposztalevélre egy hengeresre formázott húsgombócot helyezünk, szorosan betekerjük és a két oldalát benyomkodjuk, hogy zárt gombócot kapjunk. Ezt addig ismételjük, míg elfogy a töltelék, így kb. 30 db gombócot kapunk.
5. A rántáshoz a zsírban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzáadunk 2 evőkanál pirospaprikát. Elkeverjük a vízzel és 1 marék apró káposztával.
6. A rántást egy 12 literes fazék aljára öntjük, beleállítjuk a főtt csülköt, majd felváltva rétegezzük a betöltött káposztákat és az aprókáposztát. Tetejére aprókáposzta kerül.
7. A sütő aljára helyezünk egy rácsot, úgy hogy 2-3 cm-re legyen az aljától. Erre tesszük a fazekat, és lefedve 180°C-on felforraljuk a káposztát. Levesszük a sütőt 150°C-ra és 6 órán át főzzük. Végül fedő nélkül 20 perc alatt megpirítjuk a káposzta tetejét.
8. Tejföllel tálaljuk.