Hozzávalók

  • 60 dkg sütőtök (héj nélkül)
  • 10 dkg vaj
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg rizottó rizs
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1,4 l húsleves alaplé kockából
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk fehérbors
  • 1 mk feketebors
  • 10 dkg parmezán sajt

Elkészítés

1. A sütőtököt meghámozzuk, kimérjük a 60 dkg-ot, felkockázzuk és puhára főzzük.

2. A rizottóhoz a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és 6 dkg vajon megpirítjuk.

3. Rátesszük a rizst, alaposan elkeverjük a hagymával, majd felöntjük a fehérborral és kevergetjük, míg elpárolog.

4. Most elkezdjük fokozatosan adagolni az alaplevet. Hozzáöntünk 2 dl-t a rizshez és alacsony hőfokon kevergetve hagyjuk, hogy a rizs beszívja azt. Addig adagoljuk az alaplevet, míg a rizs eléri a megfelelő állagot, azaz kívül puha, belül kicsit roppanós. Ez kb. 20 perc.

5. Elzárjuk a tüzet a rizottó alatt, hozzáadjuk a fűszereket, ha szükséges sót, majd belekeverünk 4 dkg lereszelt parmezánt és 4 dkg vajat.

6. A sütőtökből félreteszünk 15 dkg-ot, a többit lepürésítjük és hozzákeverjük a rizottóhoz, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtök kockákat is.

7. Parmezánnal tálaljuk.


Ajánlott borok: