Márton-napi liba, különleges körettel.

Hozzávalók

  • 0,5 kg burgonya
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb. 40 dkg rétesliszt
  • 20 dkg szárított vargánya
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt feketebors
  • 5 dl főzőtejszín
  • 1 tk vargányapor
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 60 dkg bőrös libamell

Elkészítés

1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, egy deszkán összetörjük és hagyjuk kihűlni.

2. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és kisebb adagokban annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

3. Lisztezett deszkán kb. 1 cm átmérőjű hosszú hengereket sodrunk és kb. 1,5 centiméteres darabokra vágjuk. Egy villa hátulján végigsodorjuk a darabokat, hogy a gnocchira jellemző bordázott formát elérjük.

4. A megformázott gnocchikat forró, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további 1 percig.

5. A szárított vargányát a dobozon található leírás szerint vízbe áztatjuk.

6. Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, és a beáztatott, feldarabolt vargányát.

7. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vargányaport és a felaprított petrezselyemzöldet, majd összeforraljuk.

8. A libamelleket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk. A bőrét hosszában és keresztben sűrűn beirdaljuk. Csak a zsírréteget vágjuk, a húst nem! A sütőt bekapcsoljuk 200°C-ra.

9. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, a libamelleket bőrös felükkel lefelé belehelyezzük és sütni kezdjük. Ne szúrjunk a húsba villával, csak csipeszt használjunk. Ha sok zsiradék sül ki, közben öntsük le egy másik edénybe.

10. Ha a bőre szép aranybarnára sült (kb. 5 perc), megfordítjuk és pár perc alatt kérget sütünk rá, majd a csipesz segítségével az oldalaira is.

11. A libamellet bőrös felével lefelé egy tepsibe helyezzük és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Majd megfordítjuk és további 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és fóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Vágódeszkára helyezzük, vékony szeletekre vágjuk és nagy szemű sóval megszórjuk.

12. A kifőzött gnocchit beleforgatjuk a tejszínes szószba, és libamell szeletekkel tálaljuk.


Ajánlott borok: