Hozzávalók
- 0,5 kg burgonya
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 40 dkg rétesliszt
- 20 dkg szárított vargánya
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt feketebors
- 5 dl főzőtejszín
- 1 tk vargányapor
- 1 kis csokor petrezselyem
- 60 dkg bőrös libamell
Elkészítés
1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, egy deszkán összetörjük és hagyjuk kihűlni.
2. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és kisebb adagokban annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
3. Lisztezett deszkán kb. 1 cm átmérőjű hosszú hengereket sodrunk és kb. 1,5 centiméteres darabokra vágjuk. Egy villa hátulján végigsodorjuk a darabokat, hogy a gnocchira jellemző bordázott formát elérjük.
4. A megformázott gnocchikat forró, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további 1 percig.
5. A szárított vargányát a dobozon található leírás szerint vízbe áztatjuk.
6. Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, és a beáztatott, feldarabolt vargányát.
7. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vargányaport és a felaprított petrezselyemzöldet, majd összeforraljuk.
8. A libamelleket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk. A bőrét hosszában és keresztben sűrűn beirdaljuk. Csak a zsírréteget vágjuk, a húst nem! A sütőt bekapcsoljuk 200°C-ra.
9. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, a libamelleket bőrös felükkel lefelé belehelyezzük és sütni kezdjük. Ne szúrjunk a húsba villával, csak csipeszt használjunk. Ha sok zsiradék sül ki, közben öntsük le egy másik edénybe.
10. Ha a bőre szép aranybarnára sült (kb. 5 perc), megfordítjuk és pár perc alatt kérget sütünk rá, majd a csipesz segítségével az oldalaira is.
11. A libamellet bőrös felével lefelé egy tepsibe helyezzük és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Majd megfordítjuk és további 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és fóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Vágódeszkára helyezzük, vékony szeletekre vágjuk és nagy szemű sóval megszórjuk.
12. A kifőzött gnocchit beleforgatjuk a tejszínes szószba, és libamell szeletekkel tálaljuk.