Hozzávalók
- 2 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál méz
- 50 dkg fehérliszt (+ a nyújtáshoz)
- 1 kávéskanál só
- 1 tojás (+ 1 a kenéshez)
- 5 dkg puha vaj
- 15 dkg natúr joghurt
- 6 evőkanál málnalekvár
- 10 dkg fehér csokoládé
- 15 dkg friss málna
Elkészítés
1. A tejet fellangyosítjuk, éppen csak kézmelegre. Elkeverjük a mézzel, rámorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. A lisztet elkeverjük a sóval, az egyik tojással, a vajjal, a joghurttal, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg homogén, sima felületű, fényes tésztát kapunk. (Ha keménynek tűnik a tészta, kanalanként adunk még hozzá tejet). Enyhén megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk egy konyharuhával, majd 1,5-2 órán át szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.
3. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 1,5-2 cm-es, hosszúkás téglalappá, megkenjük a málnalekvárral, és jó szorosan feltekerjük.
4. A 2 végét fogva, koszorút formázunk belőle, és egy sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük. Megkenjük a másik, felvert tojással, majd újabb 35-40 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 200˚C-ra, majd 30-35 perc alatt készre sütjük.
5. A fehér csokoládét megolvasztjuk vízgőz felett, rácsurgatjuk a kihűlt kalácsra, majd rögtön rászórjuk a friss málnaszemeket, mielőtt a csoki megdermed.