Borban sült báránycsülök tejszínes tepsis burgonyával és sült sárgarépával.

Hozzávalók

  • 6 db báránycsülök
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 12 dkg vargánya gomba vagy 15 g vargányapor
  • 1 nagy, érett paradicsom
  • 2 szál friss tárkony
  • 2 szál friss majoranna
  • 3 szál friss rozmaring
  • 6 dl pinot noir (száraz vörösbor)
  • 1 kg burgonya
  • 500 ml habtejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 csokor csomós sárgarépa
  • olívaolaj

Elkészítés

1. A báránycsülköket megtisztítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és enyhén megszórjuk kukoricaliszttel. Kevés olajon, forró serpenyőben megpirítjuk minden oldalukat, hogy kéreg keletkezzen rajtuk.

2. Egy másik nagy, sütőben is használható serpenyőben kevés vízzel megpároljuk a zúzott fokhagymát, a 4 gerezdre vágott vöröshagymát, és a kis kockákra vágott sárgarépát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát vagy a gombaport, az apró kockára vágott paradicsomot, a friss fűszereket, a húsokat és felöntjük a vörösborral.

3. Előmelegített sütőben 140-150˚C-on, 3 órán át sütjük, időnként meglocsoljuk a saját levével.

4. Közben meghámozzuk a burgonyát, és uborkagyalun vékonyan felszeleteljük. Hideg vízben, több részletben alaposan átmossuk, majd tiszta konyharuhára szétterítve hagyjuk megszáradni.

5. Egy nagy tálban összekeverjük a burgonyát a habtejszínnel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a szerecsendiót, és erőteljesen sózzuk, borsozzuk.

6. Ha elkészült a bárány, a sütőt feljebb vesszük 180˚C-ra. A tejszínes burgonyát átöntjük egy kb. 22 x 32 cm-es sütőtálba vagy tepsibe úgy, hogy minden szelet elmerüljön. Alufóliával lefedve bő 1 órát sütjük. Levesszük az alufóliát, egyenletesen rámorzsoljuk a vajat, és 15 perc alatt készre sütjük.

7. A sárgarépákat is meghámozzuk, a zöldjeit levágjuk (dísznek hagyhatunk 1 cm-es részt belőle). Egy sütőtálat vagy serpenyőt vékonyan kikenünk olívaolajjal, szorosan egymás mellé rendezzük a répákat, néhány fújásnyi olívaolajat spriccelünk rájuk, nagyon enyhén sózzuk, borsozzuk. 35-40 perc alatt, szintén 180˚C-on megsütjük, közben egyszer megforgatjuk. Hőlégkeveréssel a burgonya és a répa egyszerre is készülhetnek.

8. Ha kész vannak a köretek, a bárányt átmelegítjük a sütőben és kevés szafttal meglocsolva a burgonyával, sült répával együtt tálaljuk.


Ajánlott borok: