Hozzávalók
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db L-es méretű tojás
- 25 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 1 kg cseresznye (magozott)
- 10 dkg cukor
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 3 dkg vaj
- 1 db tojás a kenéshez
- 1 evőkanál víz a kenéshez
- búzadara
Elkészítés
1. A puha vajat krémesre keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojást is. Hozzáadjuk a lisztet és alaposan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
2. A cseresznyét kimagozzuk, majd összekeverjük a cukorral és a kukoricaliszttel.
3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Kivajazunk és kilisztezünk egy 23 cm átmérőjű piteformát.
4. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. A tészta peremét megkenjük a vízzel elkevert tojással.
5. A tésztára egy kevés búzadarát szórunk, majd a tölteléket a piteformába töltjük és rákockázzuk a vajat.
6. A maradék tésztát kinyújtjuk és csöröge vágóval vékony csíkokat vágva rácsot készítünk a pite tetejére. A rácsokat megkenjük a vízzel elkevert tojással és megszórjuk egy kevés kristálycukorral.
7. A pitét a 200°C-os sütőbe helyezzük, majd 10 perc elteltével 160°C-ra mérsékeljük a hőt. További 40 percig sütjük, míg aranybarna lesz.