Szórós túrós

Hozzávalók

  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg (barna nád) cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 0,5 liter tej
  • 4 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg túró
  • porcukor

Elkészítés

1. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe, hogy puhuljon. Kb. 7 dkg vajat megolvasztunk és hagyjuk szobahőmérsékletűvé hűlni.

2. A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük egy tálban. A tejet, a tojásokat, a kihűlt vajat és a vaníliás cukrot egy másik tálban felverjük gépi habverővel.

3. A maradék (kb.3 dkg) vajjal kikenünk egy kb. 25×35 cm-es tepsit. Beleszórjuk a lisztes-cukros keverék felét.

4. Kézzel egyenletesen rámorzsoljuk túrót és megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával. Rászórjuk a lisztes keverék másik felét és ráöntjük a tejes-tojásos-vajas keveréket.

5. Kb. 180 ⁰C-os előmelegített sütőben kb.50 perc alatt megsütjük – akkor jó, ha szépen elkezd barnulni (karamellizálódni) a teteje és a tűpróba is rendben.

6. Kicsit hagyjuk hűlni, langyosan szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.


Ajánlott borok: