Karácsonyi töltött pulyka

Hozzávalók

  • 1 db 3-4 kg-os bébipulyka
  • 50 dkg csirkenyak
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csomag szárzeller
  • 2 db zsemle
  • 2 tojás
  • só, bors, majoranna
  • 20 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • burgonyakrokett
  • áfonyadzsem

Elkészítés

1. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez először a csirkenyakat egy lábasban, 1 evőkanál ételízesítővel feltesszük főni. Kb. 1 óra alatt elkészül.

2. Közben az apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon megpároljuk. 4 szál szárzellert kb. 3 mm-es darabokra felvágunk, rádobjuk a hagymára és tovább pároljuk.

3. A csirkemájat alaposan megmossuk, feldaraboljuk és hozzáadjuk a hagymás-zelleres keverékhez. Folyamatosan kevergetve megsütjük a májat, közben a fakanállal apró darabokra szedjük.

4. A zsemléket 1×1 cm-es kockákra vágjuk és egy serpenyőben 2 evőkanál olajon pár perc alatt átpirítjuk. Félretesszük.

5. A közben megfőtt csirkenyakat egy szűrővel kiszedjük a főzőléből, amit nem öntünk ki! Ha kihűltek, óvatosan leszedegetjük a nyakról a húst, ügyelve, hogy csont ne kerüljön a töltelékbe. A nagyobb húsdarabokat kisebbre vágjuk.

6. A húst, a pirított zsemléket, és a 2 tojást hozzáadjuk a májas keverékhez, majd sóval, borssal és 1 evőkanál majorannával ízesítjük. Hozzáadunk még a főzőléből is egy merőkanálnyit és az egészet alaposan összekeverjük. Ezzel kész a töltelékünk.

7. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A pulykát alaposan átmossuk, megtisztítjuk, a fenekét levágjuk. Sóval bedörzsöljük kívül-belül, és kevés majorannát szórunk a belsejébe. Egy tepsit kiolajozunk, megszórjuk majorannával és belehelyezzük a pulykát.

8. A tölteléket betöltjük a pulyka belsejébe, tehetünk a nyakához is a bőre alá. A combok között összefogjuk a bőrt a tölteléken és a nyílást tűvel-cérnával összevarrjuk. Nem baj, ha nem tudjuk teljesen.

9. A combcsontok végét keresztbe tesszük egymáson és cérnával összekötözzük. Kis darab alufóliát tekerünk rájuk, hogy ne égjenek meg. A szárnyvégeket a pulyka alá hajtjuk.

10. Az egész pulykát betakarjuk a bacon szeletekkel, aláöntünk 1 dl vizet és alufóliával légmentesen lezárjuk. Betoljuk a sütőbe és kilogrammonként 50 percig sütjük. Pl. 4 kg-os bébipulyka esetén 4×50 perc= 200 perc, azaz 3 óra 20 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát és még 40 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon.

11. Ha elkészült, kivesszük a cérnákat és óvatosan áthelyezzük a pulykát egy tálra. Burgonyakrokettel és áfonyadzsemmel tálaljuk.


Ajánlott borok: