Hozzávalók
- 12 dkg liszt
- 3 evőkanál vargányapor
- 2 tojás
- só, bors
- 2 evőkanál vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál tárkony
- 6 dl száraz fehérbor (pl. olaszrizling)
- 4 dl habtejszín
- 2 dl víz
Elkészítés
1. A lisztet és a vargányaport összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és félretesszük pihenni.
2. Közben elkészítjük a levest. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és megpároljuk. Rászórjuk a zsemlemorzsát és a tárkonyt, megsózzuk és kevergetve pár percig pirítjuk.
3. Felöntjük 2 dl fehérborral és botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a maradék bort, a tejszínt és a vizet, felforraljuk és 10 perc alatt készre főzzük.
4. A pihentetett tésztát lisztes deszkán 3 mm vékony négyzetlappá nyújtjuk. A tésztalap mindkét oldalát alaposan belisztezzük, lazán feltekerjük és 6 mm-es csíkokra vágjuk.
5. A tésztacsigákat megszórjuk liszttel, ujjainkkal fellazítjuk, majd lobogó, sós vízben 5 perc alatt kifőzzük és leszűrjük.
6. Tálaláskor a forró levest a vargányás metéltre szedjük .