Panna cotta eperszósszal

Hozzávalók

  • 7 dl habtejszín
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 dkg zselatinpor
  • 30 dkg eper
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál víz

Elkészítés

1. A tejszínt és a cukrot egy lábasban, kis lángon felmelegítjük, hogy a cukor felolvadjon. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és pár percig forraljuk.

2. Levesszük a tűzről és kézi habverővel belekeverjük a zselatinport. Átszűrjük, majd 6 db, előzőleg hideg vízzel kiöblített, 125 ml-es tálkába (vagy pudingformába) töltjük. Hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjen.

3. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, négybe vágjuk, és egy lábasba helyezzük. Hozzáteszünk 2 evőkanál vizet, hozzáadjuk a fél citrom levét, a reszelt héját és a cukrokat, majd kis lángon pár percig főzzük. Botmixerrel darabosra pürésítjük.

4. A keményítőt elkeverjük 1 evőkanál vízzel és az eperpüréhez csurgatjuk. Pár percig forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön, majd kihűtjük.

5. Tálalás előtt a formákat egy percre forró vízbe állítjuk, és tányérra borítjuk. A panna cotta mellé kanalazzuk az eperszószt, és eperdarabokkal tálaljuk.


Ajánlott borok: