Hozzávalók
- 7 dl habtejszín
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 vaníliarúd
- 1 dkg zselatinpor
- 30 dkg eper
- fél citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál víz
Elkészítés
1. A tejszínt és a cukrot egy lábasban, kis lángon felmelegítjük, hogy a cukor felolvadjon. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és pár percig forraljuk.
2. Levesszük a tűzről és kézi habverővel belekeverjük a zselatinport. Átszűrjük, majd 6 db, előzőleg hideg vízzel kiöblített, 125 ml-es tálkába (vagy pudingformába) töltjük. Hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjen.
3. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, négybe vágjuk, és egy lábasba helyezzük. Hozzáteszünk 2 evőkanál vizet, hozzáadjuk a fél citrom levét, a reszelt héját és a cukrokat, majd kis lángon pár percig főzzük. Botmixerrel darabosra pürésítjük.
4. A keményítőt elkeverjük 1 evőkanál vízzel és az eperpüréhez csurgatjuk. Pár percig forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön, majd kihűtjük.
5. Tálalás előtt a formákat egy percre forró vízbe állítjuk, és tányérra borítjuk. A panna cotta mellé kanalazzuk az eperszószt, és eperdarabokkal tálaljuk.