Hozzávalók
- 20 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg bacon
- 12 szál zöld spárga
- 3 tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg juhtúró
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés
1. A lisztet és egy csipetnyi sót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat és kézzel elmorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a tojássárgáját és 2 evőkanál hideg vizet, összegyúrjuk és golyót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
3. Az olívaolajon párolni kezdjük az apró kockákra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont és tovább pároljuk.
4. A spárgát vékonyan meghámozzuk, fás végeit levágjuk, 2-3 cm-es csíkokra vágjuk és hozzákeverjük a hagymához. Felöntjük fél dl vízzel, hagyjuk elpárologni. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tésztát kinyújtjuk és egy fodros szélű piteformába simítjuk. 10 percre a hűtőbe tesszük.
6. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a juhtúróval.
7. A tésztára sütőpapírt helyezünk, kibéleljük nehezékkel (bab, lencse) és 10 percig így sütjük. Majd levesszük a nehezéket, a sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát, míg a szélei barnulni kezdenek.
8. Az elősütött tésztára helyezzük a spárga felét, ráöntjük a tejszínes keveréket, majd elrendezzük rajta a spárga másik felét. 20 perc alatt készre sütjük.