Hozzávalók
A túrógombócokhoz:
- 1 kg túró
- 40 g búzadara
- 3 tojás
- 50 g kristálycukor
- 10 dkg liszt a gombócok beleforgatásához
A főzéshez:
- 4 liter víz
- 25 dkg kristálycukor
- fél marék só
A pirított morzsához:
- 300 g zsemlemorzsa
- 150 g vaj
- 75 g kristálycukor
Az édes tejfölhöz:
- 400 g tejföl
- 100 g kristálycukor
- fél citrom leve
Elkészítés
1. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, a kristálycukorral kikevert tojássárgáját, majd alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük majd beleforgatjuk a túrós keverékbe.
2. A túrót lefóliázzuk, úgy, hogy a fóliát rányomkodjuk a tetejére, hogy ne bőrösödjön! Pár órára (akár egész éjszakára) hűtőbe tesszük.
3. Egy fazékban felforraljuk a vizet a cukorral és a sóval. A túróból kézzel egyforma, 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, lisztbe hempergetjük és a gyöngyöző vízbe tesszük.
4. Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére (kb. 10 perc), lekapcsoljuk a tüzet, lefedjük a fazekat, és hagyjuk pihenni a vízben 30 percet.
5. Ezalatt száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk a morzsát, majd hozzákeverjük a vajat és a kristálycukrot. A morzsába szedjük a gombócokat, és óvatosan belehempergetjük.
6. Azonnal, forrón tálaljuk az édes tejföllel és porcukorral.