Hozzávalók
- 1 nagy sütőtök (kb. 3 kg)
- olívaolaj
- frissen őrölt feketebors
- 50 g vaj
- fél hüvelykujjnyi friss gyömbér
- 1 csipet fahéj
- 8 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- 2 tk só
- 1,5 tk frissen őrölt feketebors
- 100 g héj nélküli tökmag
Elkészítés
1. A sütőtököt kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy tepsibe helyezzük.
2. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt borssal és 190°C-on 40 percig sütjük.
3. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat és belereszeljük a gyömbért.
4. A sült tököt kikanalazzuk a héjából és a lábasba dobjuk. Hozzáadjuk a csipet fahéjat.
5. Botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük a vízzel és a tejszínnel. Megszórjuk a sóval, a borssal és felforraljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá chilit.
6. Pirított tökmaggal tálaljuk.