Hozzávalók
- 1,8 kg marhanyak
- 6 ek liszt
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 l húsalaplé
- 3 fehérrépa
- 6 zellerszár
- 6 ek sűrített paradicsom
- 3 ek balzsamecet
- 3 dl száraz vörösbor
- 2 ág kakukkfű
- 2 babérlevél
- 6 sárgarépa
- 50 dkg barna csiperke
- 1 ek olaj
Elkészítés
1. A húst nagyobb kockákra vágjuk és megforgatjuk a lisztben. A szalonnát és a hagymákat apró kockákra vágjuk. Egy nagy lábasban megpirítjuk a szalonnát, rádobjuk a húst és jól lepirítjuk, majd hozzákeverjük a hagymákat.
2. Felöntjük a húslével, hozzáadjuk a karikákra vágott fehérrépát, az apróra vágott zellerszárat, a paradicsompürét, és a balzsamecetet. Hozzáöntjük a vörösbort, beledobjuk a kakukkfű ágakat, a babérlevelet és lefedve, alacsony hőfokon 1 órán át főzzük.
3. A sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, hozzáadjuk a raguhoz és lefedve, alacsony hőfokon, időnként átkeverve további 2 órán át főzzük. Ha kevés a szaftja akkor adjunk hozzá egy kevés vizet, ha túl sok akkor fedő nélkül főzzük tovább.
4. A gombát megmossuk, félbevágjuk és forró serpenyőben az olajon pár perc alatt lepirítjuk. A főzés vége előtt 5 perccel belekeverjük a raguba.
5. Friss baguette-tel vagy kenyérrel tálaljuk.