Hozzávalók
- 50 dkg burgonya
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 7 evőkanál liszt + a nyújtáshoz
- olaj
- fokhagyma
- olívaolaj
- tejföl
- reszelt trappista sajt
Elkészítés
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
2. Még melegen összetörjük és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
3. A kihűlt, összetört krumplihoz hozzáadjuk a tojást, majd kanalanként a lisztet, amennyit felvesz, és összedolgozzuk. Puha, enyhén ragacsos, de formázható tésztát kell kapnunk.
4. Egy edényben elkezdjük melegíteni az olajat.
5. A tésztából tojásnyi darabokat tépünk, és erősen lisztezett deszkán a tenyerünkkel lángos formává lapogatjuk őket. Ebből a mennyiségből 10 db tenyérnyi lángos lesz. Egy hegyes késsel 5-6 kis vágást ejtünk rajtuk.
6. Forró olajban, mindkét oldalát 2-2 percig sütjük, lecsöpögtetjük és papírtörlővel bélelt tálba szedjük.
7. Még melegen kínáljuk, olívaolajban elkevert zúzott fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal.