Kislaki pestó Nübel sajtokkal

Hozzávalók

  • 2,5 dl szobahőmérsékletű víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 25 g élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • ½ dl olívaolaj
  • 40 dkg héj nélküli tökmag
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 szál snidling
  • 4 evőkanál tökmagolaj
  • 1 mokkáskanál feketebors
  • 20 dkg orda sajt
  • 20 dkg zsendice sajt
  • 3 mokkáskanál só

Elkészítés

1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

2. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót és a halom közepébe lyukat fúrunk. Beleöntjük a felfutott élesztőt és az olajat, majd alaposan összedolgozzuk. A tésztát letakarva, 1 órán át kelesztjük.

3. A tökmagot száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni.

4. Addig a lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a snidlinget megmossuk és szintén apróra vágjuk.

5. A pirított tökmagot, a hagymákat, a tökmagolajat és a borsot pépesre turmixoljuk (vagy mozsárban pépesre törjük).

6. A kétféle sajtot megsózzuk és gépi habverővel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a pestót, és azt is elkeverjük vele.

7. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 10 gombócra szedjük, közben egy serpenyőt szárazon felhevítünk.

8. A gombócokat lisztezett deszkán, a serpenyő méretéhez igazodva, minél vékonyabb kör alakra nyújtjuk, és a forró serpenyőben oldalanként 1-1 percig megsütjük.

9. A sajtkrémet ez idő alatt nem szükséges hűteni, de ha azt már korábban megcsináltuk, akkor a piták sütésének elején vegyük ki a hűtőből, mert hűtve kissé megkeményedik.

10. A szobahőmérsékletű sajtkrémet a frissen sült pitákkal tálaljuk.


Ajánlott borok: