Hozzávalók

A túrógombócokhoz:

      • 1 kg túró
      • 40 g búzadara
      • 3 tojás
      • 50 g kristálycukor
      • 10 dkg liszt a gombócok beleforgatásához

A főzéshez:

      • 4 liter víz
      • 25 dkg kristálycukor
      • fél marék só

A pirított morzsához:

      • 300 g zsemlemorzsa
      • 150 g vaj
      • 75 g kristálycukor

Az édes tejfölhöz:

      • 400 g tejföl
      • 100 g kristálycukor
      • fél citrom leve

Elkészítés

1. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, a kristálycukorral kikevert tojássárgáját, majd alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük majd beleforgatjuk a túrós keverékbe.

2. A túrót lefóliázzuk, úgy, hogy a fóliát rányomkodjuk a tetejére, hogy ne bőrösödjön! Pár órára (akár egész éjszakára) hűtőbe tesszük.

3. Egy fazékban felforraljuk a vizet a cukorral és a sóval. A túróból kézzel egyforma, 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, lisztbe hempergetjük és a gyöngyöző vízbe tesszük.

4. Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére (kb. 10 perc), lekapcsoljuk a tüzet, lefedjük a fazekat, és hagyjuk pihenni a vízben 30 percet.

5. Ezalatt száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk a morzsát, majd hozzákeverjük a vajat és a kristálycukrot. A morzsába szedjük a gombócokat, és óvatosan belehempergetjük.

6. Azonnal, forrón tálaljuk az édes tejföllel és porcukorral.


Ajánlott borok: