Hozzávalók
A dió crumble-hez:
- 70 g dió
- 70 g liszt
- 70 g porcukor
- 70 g vaj
A szilvaszószhoz:
- 100 g aszalt szilva
- 200 g szilvalekvár
- 0,5 dl víz
Az almaraguhoz:
- 2 dl víz
- 200 g kristálycukor
- 4 db alma
A mákhabhoz:
- 100 g darált mák
- 100 ml víz
- 50 g kristálycukor
- 3 zselatinlap
- 5 dl habtejszín
Elkészítés
1. A diót ledaráljuk, összekeverjük a liszttel és a porcukorral, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük.
2. Nagylyukú reszelővel sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük és 160 °C-os sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt durvára morzsoljuk.
3. Az aszalt szilvát apróra vágjuk és a lekvárral és a vízzel 5 perc alatt összefőzzük.
4. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és a szirupban üvegesre pároljuk. Sűrű ragu állagot kell, hogy kapjunk.
5. A mákot a vízzel 15 percig főzzük, majd hozzákeverjük a cukrot és a beáztatott, kicsavart zselatinlapokat. Teljesen lehűtjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
6. Az elemeket poharakba töltjük, úgy hogy alulra kerül a szilvaszósz, rá a diós crumble, arra az almaragu és végül a mákhab.